Eten weggooien is zonde. Maar wat doe je er dan mee ?

Ik houd er niet van, eten weggooien.

En ondanks dat ik toch probeer precies genoeg te koken voor het aantal personen dat aan tafel komt.
Ook wij houden toch ook wel eens wat over.
Vroeger thuis was het makkelijk. Wat er overbleef ging naar de varkens, of de kippen.
Of de hond had mazzel, en kon zijn brokken laten staan.

Maar niet iedereen woont op een boerderij.
En het zou niet best zijn als er in stedelijk gebied iedereen een varken achter in zijn tuin zou houden.

En ik herinner me nog de boerenkool van oma, als die eens over was gebleven.
Dan ging het de volgende middag in de koekenpan met roomboter.
En dan werd het opgebakken tot er een bruin korstje aan zat.
Heerlijk op een boterham.

Maar niet iedereen heeft nog de tijd om in de middag het restje van de vorige dag op te bakken.

Dus wat moet je er dan mee ?

Afgelopen week was er Spaghetti uit de oven. Een heerlijk recept.
Maar ook hier bleef een restant van over. Niet veel, Maar eten weggooien blijft zonde.
Dus wat doe je er dan mee ?

Opbakken ? Geen tijd voor.
Zou ik er ander broodbeleg van kunnen maken ?
Een soort spread ?
Wat doen ze eigenlijk met sandwich spread of welke andere spread dan ook ?
Het wordt fijn gesneden, gekookt, gestoomd en gepureerd.
Dat kan natuurlijk van alles zijn.
Aardappel, appel, wortel enzovoort, enzovoort.

Gewoon uitproberen is mijn motto.

Dus zo kwam ik op het idee van Spaghetti spread.
Eenvoud, snel, en nog lekker ook.
Gewoon in een keukenmachine doen, zonnebloemolie er bij, en pureren maar.

En hoe bewaar ik het dan ?

Van een vriendin van mij heb ik de tip gekregen om lege jam potjes en zo te bewaren voor zulke dingen.
Maar inmiddels heb ik ook al een aantal weck potjes.
De glazen potjes kun je het beste voor dat je ze vult eerst even uitkoken met water in de magnetron.
Of ze met kokend heet water uit de waterkoker even weg te zetten.
Laat het potje goed afkoelen voordat je de spaghetti spread er in doet.
Het blijft in de koelkast nog zeker een aantal dagen goed.
Maar het is zo lekker op een boterham, dat dat vast niet al te lang zal zijn.

En kan dit ook met andere gerechten ?

Vast.

Kijk, spaghetti en macaroni is natuurlijk dicht bij elkaar. Dus met macaroni kan het zeker ook.
Maar volgens mij, ik heb het nog niet uitgeprobeerd, kan het ook wel met bami of nasi.
Op dezelfde manier.
En als er mensen zijn die daar al wel ervaring mee hebben dan horen we dat graag.

Voor een betere uitleg van de Spaghetti spread kunt u hier terecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: