Ierse keuken.

De traditionele Ierse keuken is eerder functioneel dan fraai.

De stijl van de Ierse keuken is recht door zee en weinig beïnvloed door de keukens van Frankrijk of andere Europese landen.
Desondanks is de kwaliteit van veel van de ingrediënten  een heerlijke compensatie voor een gebrek aan culinaire verfijning.
Denk daarbij aan zalm die vers uit de rivieren komt, een hoge kwaliteit zuivelproducten, mals lamsvlees en uitstekend spek.
Ierse keuken
Ierse stoofpot met zilveruitjes en guinness

Het start al bij het begin van de dag.

In Ierland begint de dag met een stevig ontbijt van pap, spek en eieren of vis.
Gevolgd door toost met jam en thee of koffie.

Het middagmaal.

Het middagmaal is een warme maaltijd en eigenlijk de hoofdmaaltijd van de dag.

En in de avond dan ?

De avond maalijd is van oudsher een lichte maaltijd.

De geschiedenis.

Ierse keuken
Colcannen

Ierland is sterk beïnvloed door de aardappel, die eind 16e eeuw werd geïntroduceerd.
Het was een geschenk voor een land dat regelmatig op de rand van hongersnood balanceerde.
Er zijn veel traditionele aardappelgerechten :

Pratie cakes, een soort koekjes van aardappelpuree, gebakken op een plaat en geserveerd met boter.
Champ, een gerecht van luchtige aardappelpuree met melk en boter en bestrooid met lente-ui.

de aardappel is ook een basisingrediënt in soepen, stoofgerechten, brood en gebak.
En het speelt natuurlijk een hoofdrol in de befaamde Irish stew.
Het traditionele gerecht gemaakt van schapen- of lamsvlees, ui en aardappel.
Sodabrood, gemaakt van karnemelk met als rijsmiddel dubbel koolzure soda, wordt door heel Ierland gegeten.

In de vissersdorpen en op de vismarkten van de kustplaatsen zijn allerlei vissoorten en schaaldieren te vinden.
Heerlijk gerookte makreel is het hele jaar door verkrijgbaar.

Regionale specialiteiten zijn crubeen (varkenspoot), uit Cork, en worst van varkensvlees met aardappelen uit Dublin.

En natuurlijk bier en whiskey!

Ierland is bekend om om zijn volle, donkere stout.
Dit bier is geintroduceerd door Arthur Guinness.
Het is favoriet in de pubs, maar wordt ook in de keuken gewardeerd als bittere smaakmaker voor stoofschotels en een vruchtenkoek.

Maar naast bier is er ook nog de whiskey.
Deze wordt gemaakt van gerst en tarwe of haver en zeven jaar gerijpt.
Dit is tevens het geheim van de bijzondere Ierse koffie.
De Ieren zijn de eersten geweest die whiskey maakten.