Aardbei.

Een aardbei is de zomer in huis.

Een aardbei is een rode, hartvormige vrucht van een laag groeiende plant.
De plant is verwant aan de roos en wordt over de hele wereld verbouwd.
Aardbeien worden gebruikt in vruchten- en hartige salades, of los gegeten met wat slagroom of suiker.
Bovendien worden ze ook heel of gesneden gebruikt voor garnering voor gebak of nagerechten.
Ze worden gepureerd voor ijscoupes en sorbets en gebruikt voor jam, gelei en taartvulling.
aardbei

Oorsprong van de aardbei.

In de bronstijd werd de aardbei al door mensen gebruikt, maar pas vanaf de 14e eeuw werden aardbeiplanten vanuit het wild in tuinen aangeplant. In die tijd werden ze vooral gebruikt als sierplant en voor medicinaal gebruik.
De vrucht was klein en de planten waren niet erg productief.
De aardbei zoals wij die kennen is ongeveer 200 jaar oud. In de 17e en 18e eeuw zijn uit de beide Amerika’s de octoploïde soorten Fragaria virginiana (Noord-Amerika) en Fragaria chiloensis (Zuid-Amerika) ingevoerd.

In 1766 werd de aardbei voor het eerst uitvoerig beschreven door Antoine Nicolas Duchesne en gaf hij aan zijn beschreven soort de Latijnse naam Fragaria ananassa.
Deze soort had echter ook veel kenmerken van de ingevoerde soorten.
De in Europa inheems voorkomende soorten zijn of diploïd (2n=2x=14) of hexaploïd (2n=6x=42), terwijl de geteelde soort octoploïd (2n=8x=56) is.
Daarom wordt aangenomen dat de in Europa geteelde aardbei een hybride is van Fragaria virginiana en Fragaria chiloensis en is de goede soortnaam Fragaria ×ananassa.

Later zijn ook kruisingen gemaakt met de octoploïde soort Fragaria ovalis.
In Californië werden vooral aardbeien geteeld met een zeer harde vrucht, vergelijkbaar met een appel.
De in Europa geteelde vruchten waren daarentegen zacht.
Kruisingen tussen deze twee typen rassen hebben de tegenwoordige, stevige rassen opgeleverd, die hierdoor goed verhandeld en over grote afstanden getransporteerd kunnen worden.

In Nederland en België komen de diploïde Bosaardbei (Fragaria vesca) en de zeldzame hexaploïde Grote bosaardbei (Fragaria moschata) in het wild voor.

(bron: Wikipedia.)

Teelt.

Aardbeien worden in de volle grond, onder glas en onder plastic geteeld. Er zijn ongeveer 2000 ha vollegrondsaardbeien. Door vervroeging en verlating kunnen in de Benelux vanaf eind februari tot eind december, dus bijna het hele jaar door, aardbeien geoogst worden. Sommige kwekers proberen deze periode nog verder op te rekken tot jaarrond door onder andere gebruik te maken van verwarming in de winter en koeling in de zomer. Ook de toevoeging van extra CO2 komt de opbrengst ten goede.