Abrikoos.

De abrikoos gebruiken we al heel lang.

De abrikoos werd 4000 jaar geleden voor het eerst gekweekt in China.
Er wordt gezegd dat de vrucht groeide in de tuinen van Nebukadnezar in Babylon en het was in in het oude Rome een dure delicatesse.De Perzen noemden het “Eieren van de zon.”Halverwege de 16e eeuw werd de abrikoos door een tuinman van Hendrik de VIII vanuit Italië naar Groot-Brittannië gebracht.
abrikoos

In onze keuken.

De vrucht is te gebruiken als nagerecht. Rauw of gekookt.
Het is een heerlijke vrucht bij lamsvlees- en kipgerechten.
Bovendien kun je er prima jam van maken.
Abrikozen kunnen lange tijd bewaard worden door ze te drogen.
Ook kunnen ze worden ingelegd in brandewijn, deze “drank” wordt dan boerenmeisjes genoemd.
Na vergisting van abrikozen kunnen deze ook verwerkt worden tot abrikozenbrandewijn, zoals “barack pálinka” in Hongarije.
Verder zijn abrikozen het belangrijkste ingrediënt van abrikotines.