Alfaalfa.

Alfaalfa, heerlijk in een salade.

De fijne, korte spruiten van alfaalfa-zaden met lichtgekleurde stengels en heldergroene toppen.
Het is uitstekend te gebruiken in salades en op brood.
Alfaalfa heeft een nootachtige smaak en is bijvoorbeeld heerlijk met kaas.
alfaalfa
Omdat de alfaalfa- of luzerneplant veel eiwit en calcium bevat, werd hij voor het eerst door de Arabieren gekweekt als voer voor hun paarden.
De beroemde dierenarts Dokter Pol uit de befaamde National Geographic docu adviseert het ook vaak aan zijn klanten.
Maar het is ook door mensen prima te eten.

De plant.

Afhankelijk van vari√ęteit en klimaat kan de plant vijf tot twaalf jaar oud worden.
Met een hoogte tot 1 m en trosjes kleine blauwe bloemen lijkt de plant op klaver.
De plant beschikt over een diep en krachtig ontwikkeld wortelsysteem dat zich tot 4,5 m kan uitstrekken.
Hierdoor kan de plant tijdens tijdelijke droogten overleven.

Luzerne is inheems in Europa en wordt wereldwijd verbouwd als veevoer.
In Nederland wordt luzerne hoofdzakelijk kunstmatig gedroogd voor de productie van eiwitrijk veevoer.
Er wordt drie tot vier maal per jaar gemaaid. De inzaai vindt plaats zowel met als zonder dekvrucht.
Als dekvrucht wordt onder andere wintertarwe gebruikt.
Alfalfa is in het Nederlands de naam van de spruitgroente (ontkiemde zaden) van de luzerne.
Luzerne kan het hele jaar ontkiemen, zodat alfalfa het hele jaar verkrijgbaar is.
Alfalfa kan op dezelfde manier worden gebruikt bij de voedselbereiding als taugé, een andere bekende spruitgroente.