Amandel.

De Amandel is een ovaalvormige zaad.

Het is van oorsprong nauw verwant aan de perzik en de abrikoos.
De amandel komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is een van de langst gecultiveerde noten ter wereld.
En daarbij is het ook wel de meest gebruikte noot.De oude Grieken mengden de noot al met honing om er marsepijn van te maken.
En ook bij de Romeinen was het populair en spraken vaak over “de Griekse noot”.
amandel

Twee soorten.

De Amandel komt in twee soorten voor.
De zoete noot, van een roze bloeiende boom, die het meest wordt gebruikt.
En er is een bittere soort, die een heel sterke smaak heeft.
Deze komt van een witte bloeiende boom.
De noot is korter en breder.
Bovendien kan deze noot een giftig blauwzuur bevatten, en je moet er ook niet teveel van eten.

Waar wordt het verbouwd?

De industriële productie van amandelen was in 2014 wereldwijd iets meer dan 1 miljoen ton.
En dit had een waarde van ongeveer 4,5 miljard Amerikaanse dollar.
De Verenigde Staten (met name Californië) neemt het grootste deel van de wereldproductie voor haar rekening.
Amandelen zijn het belangrijkste exportgewas van Californië, met een waarde van 1,9 miljard dollar in 2014.
Het is het belangrijkste ‘specialty’ exportgewas van de Verenigde Staten.
In Californië zijn circa 6000 amandeltelers actief die gezamenlijk een oppervlak van 283.000 hectare beheren.
Zij telen uitsluitend zoete amandelen in dertig variëteiten, waarvan 10 circa 70% van de productie uitmaken.

Binnen de EU is Spanje verantwoordelijk voor het grootste deel van de productie.