Amaretti, traditioneel Italiaans.

De amaretti, een heerlijk koekje.

De amaretti is een knapperige amandelkroon uit Italië.
Daar wordt hij oorspronkelijk gemaakt met bittere amandelen.
De naam is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, dat “bitter” betekend.

De amaretti lijkt op ons bitterkoekje, maar is vaak veel harder dan onze variant.

amaretti

Waar bij te gebruiken?

De koekjes serveer je bij een glaasje dessertwijn of likeur.
Maar natuurlijk smaken ze ook bij een kop koffie of thee.
Je kunt er creatief mee aan de slag en ze, net zoals bij macarons, vullen met een botercrème, met amandelspijs of gewoon met lekkere confituur.
Leg dan 2 koekjes met de platte kant naar elkaar toe en smeer daartussen de crème of de confituur.

Van oorsprong.

De koekjes werden traditioneel niet gemaakt met amandelen, maar met de kleine, zachte amandelvormige kern die in de abrikozenpit zit?
Die geven de amandelsmaak aan de koekjes.
Niet verwonderlijk, want amandelen en abrikozen, maar ook perziken, nectarines en pruimen zijn vruchten die nauw verwant zijn met elkaar.