Andijvie.

Andijvie, lekker in de stampot met spekjes of kaas.

Het is een groente met lange, platte, onregelmatig gevormde bladeren.
Andijvie heeft een licht bittere smaak en kun je prima mengen met milder smakende groentes in een salade.
Maar je kunt de groente ook prima koken of stoven.Een favoriet recept is wel stamppot rauwe andijvie, liefst met spekblokjes of blokjes kaas.
Het recept voor Stamppot met kaas kunt u op de RECEPTENPAGINA zien.
andijvie

Wat is het voor groente ?

Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof.
De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar.
In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de groente uit de glastuinbouw.
De struiken zijn dan veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd.

Verschillende rassen.

Er zijn twee variëteiten van de andijvie, namelijk de heelbladige andijvie en de krulandijvie of frisee.
Krul- of friseeandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad.
De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.

De belangrijkste rassen in Nederland  zijn Nummer Vijf voor de zomer- en herfstteelt.
En Breedblad Volhart Winter voor de herfst- en winterteelt onder glas.
Binnen deze rassen zijn verschillende selecties gemaakt.

Belangrijke rassen van krulandijvie zijn: President (Wallonne genoemd in Frankrijk) en verder in Frankrijk De Meaux, D’hiver de Provence, Très fine maraîchèr.

andijvie