Anijs.

Anijs – Pimpinella anisum

Anijs wordt al sinds de oude Romeinen gebruikt in de keuken.
Het zaad wordt gebruikt in gebak zodat ze hun maag tot rust konden brengen.
Het geeft ook het bekende Griekse drankje Ouzo zijn kenmerkende smaak.

anijs

Herkomst en eigenschap.

Het groeit in het Midden-Oosten in het wild, maar is ook in een gematigd klimaat te kweken.
De plant wordt 45 cm hoog, heeft brede bladeren en kleine crèmekleurige bloemetjes.
Het werd als eerste verbouwd door de Egyptenaren, en later verspreide het zich over de Arabische, Romeinse en Griekse wereld.
Het wordt dus al heel lang verbouwd maar wordt langzaam vervangen door steranijs omdat deze goedkoper te verbouwen is.

Culinaire toepassingen :

De verse blaadjes kunnen in curry’s worden toegevoegd. En ook in pittige vleesgerechten is het erg lekker.
Op de zaadjes kunt u kauwen voor een frisse adem.
De smaak lijkt op die van venkelzaad, zoet en kruidig, maar de blaadjes hebben een subtielere smaak.
Het wordt ook veel gebruikt in snoepgoed en bepaalde dranken.

Medicinale Toepassingen :

Het is een verwarmende specerij en kan daardoor problemen met de bloedsomloop en spijsvertering verminderen.
Het is verzachtend voor de longen doordat het slijmoplossend is en wordt daarom als actief bestanddeel in hoestdrankjes verwerkt.
Anijsolie wordt in tandpasta gebruikt. Thee helpt bij een slechte spijsvertering

 

Recept : Anijscakejes

Ingrediënten :

3 middelgrote eieren.
100 gram licht basterdsuiker.
150 gram volkorenmeel.
2 theelepels anijszaad.
1 theelepel bakpoeder.

Bereiding :

Klop de eieren los en voeg de suiker toe.
Blijf dit 3 minuten kloppen. Spatel de overige ingrediënten erdoor.
Schep 1 eetlepel van het beslag in een cakevormpje en laat deze 12 minuten rusten.
Bak ze 12 minuten goudbruin in een oven van 175 graden.
Warm zijn ze het lekkers.