Anijs.

Anijs komt van een Europese plant.

De anijs die wij gebruiken in de keuken komt van de zaden van de anijsplant.
De plant is lid van de peterseliefamilie en heeft een opvallende dropachtige smaak en geur.
De aromatische zaden worden op sommige soorten broden gesmeerd.
anijs

Herkomst.

Het komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Aziƫ.
Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt.
Anijs wordt verbouwd in Zuid-Europa, het Middellandse Zeegebied, Rusland en India, maar de plant komt ook in Nederland verwilderd voor.

Waar wordt het allemaal voor gebruikt?

Het wordt gebruikt om koffiekoek, fruitsalades, gekookte kool, kip- en kalfsvleesgerechten op smaak te brengen.
Olie van de zaden wordt gebruikt als smaakmaker in gebak en in een aantal alcoholische dranken./
Denk daarbij maar aan de Pernod en anisette.

Het wordt al lang gebruikt.

De oude Romeinen aten aan het eind van de maaltijd anijscake om de spijsvertering te bevorderen.
ook hingen ze de planten op bij hun bed om nare dromen te voorkomen.