Basilicum.

 

Basilicum – Ocimum basilicum

Basilicum is een plantje met een heerlijk aroma.
Het is een aangenaam kruid in vele gerechten.
Weinigen weten dat je er ook heerlijke thee van kunt zetten.
Wanneer je dit plantje gebruikt om het eten te kruiden, doe het dan over het eten als het eten al klaar is.

basilicum

Herkomst en eigenschap.

Het is inheems in Afrika en Zuid-Azië.
In de boslanden van Afrika groeit het volop in het wild, waar bewoners al sinds eeuwen een thee van zetten.
In India, waar het tropische kruid ook groeit, wordt de thee gedronken om zijn geneeskracht tegen verkoudheid.
Het is ook een lekkere thee als je niet verkouden bent.
De plant is een vaste plant, maar in Nederland niet winterhard.
In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren.

Culinaire toepassingen :

Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaat gerechten gebruikt.
Het past goed bij lichte vleessoorten zoals kalf en kip, en in soepen en sauzen.
Het smaakt uitstekend op pizza’s, in spaghetti en lasagna, door salades (met tomaat, rucola en mozarella).
En niet te vergeten, het is hét primaire ingrediënt voor pesto!

Medicinale Toepassingen :

In sommige traditionele geneeswijzen wordt het kruid beschreven als behandelmethode van artritis, bronchitis en verkoudheid.
Verder helpt het bij koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria, buikpijn en overgeven.
Verder wordt het ingezet ter preventie van haarverlies.

basilicum

Recept : Basilicumthee.

Ingrediënten :

8 blaadjes basilicum, fijngesneden
1 stengel citroengras, geplet
2 takjes munt
300 ml water

Bereiding :

Breng het water aan de kook.
Voeg de basilicum, de munt en het citroengras toe.
Laat gedurende 7 minuten trekken.