Herkomst en eigenschap.
Het is inheems in Afrika en Zuid-Azië.
In de boslanden van Afrika groeit het volop in het wild, waar bewoners al sinds eeuwen een thee van zetten.
In India, waar het tropische kruid ook groeit, wordt de thee gedronken om zijn geneeskracht tegen verkoudheid.
Het is ook een lekkere thee als je niet verkouden bent.
De plant is een vaste plant, maar in Nederland niet winterhard.
In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren.
Culinaire toepassingen :
Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaat gerechten gebruikt.
Het past goed bij lichte vleessoorten zoals kalf en kip, en in soepen en sauzen.
Het smaakt uitstekend op pizza’s, in spaghetti en lasagna, door salades (met tomaat, rucola en mozarella).
En niet te vergeten, het is hét primaire ingrediënt voor pesto! |
Medicinale Toepassingen :
In sommige traditionele geneeswijzen wordt het kruid beschreven als behandelmethode van artritis, bronchitis en verkoudheid.
Verder helpt het bij koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria, buikpijn en overgeven.
Verder wordt het ingezet ter preventie van haarverlies. |
 |