Bieslook.

 

Bieslook – Allium schoenoprasum

Bieslook (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie.
De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.
Van de plant gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge bladen en dunne stengels.
Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten.

bieslook

Herkomst en eigenschap.

Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië.
De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen.
In België en Nederland komt de plant nog in het wild voor.

De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft.
Zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren.
Iedere ‘bol’ vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels.
Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan.
Zaaien kan rond eind maart en eind augustus, maar scheuren is eenvoudiger.
Graaf de plant uit, deel de kluit in tweeën en plant deze opnieuw.
Dit kan men het beste doen in de lente. Bieslook kan na vier jaar het best op een andere plaats worden gezet.

Culinaire toepassingen :

Bieslook lijkt dan wel op een ui, maar de smaak van bieslook is verfijnder en aromatischer.
Bovendien zit in bieslook veel vitamine C.
Het is een van de meest bekende smaakmakers in de Nederlandse keuken.
Je kunt het verwerken in allerlei soorten gerechten en sauzen.
Ook in kaasjes en romige gerechten doet het goed als frisse smaakmaker.

Medicinale Toepassingen :

In de volksgeneeskunde wordt het kruid traditioneel gebruikt vanwege zijn vermeende bevorderende werking op eetlust en spijsvertering.
En het staat bekend om zijn vermeende vochtafdrijvende werking.

bieslook