Cassia.

 

Cassia – Cinnamomum cassia

De bast van de cassia, ook wel Chinese kaneel genoemd, is ook een soort kaneel.
In Amerika wordt hij verkocht onder de naam kaneel.
En in veel landen zijn cassia en kaneel onderling verwisselbaar.
Ze zijn ook wel familie van elkaar, maar de smaak verschilt.
Cassia smaakt minder subtiel.
Het is een oud kruid, die ook al lang als medicijn gebruikt werd.

 

Cassia

Herkomst en eigenschap.

De plant groeit in de meest Aziatische landen.
De bast wordt gedroogd en tot poeder gemalen.
En het wordt verwerkt in thee of tincturen.
Uit de twijgjes en de bladeren wordt olie gedistilleerd.
De olie is een belangrijk product in de farmaceutische- en de voedingsindustrie.
De knoppen worden geoogst en gedroogd als smaakstof voor etenswaren.
Ze lijken dan op kruidnagels.

Culinaire toepassingen :

In de Verenigde Staten wordt het als zoete specerij gebruikt in gebak.
In Azië brengt men er curry’s en andere hartige gerechten mee op smaak.
Het is één van de vijf ingrediënten van het Chinese vijfkruidenpoeder.
De andere zijn anijs, steranijs, kruidnagel en venkelzaad.
Dit mengsel wordt gebruikt voor vlees, gevogelte, en marinades.
De smaak van steranijs overheerst hierin.

 

Medicinale Toepassingen :

Volgens de Chinese geneeskrachtige-kruidenleer is gui zhi goed tegen diarree, slechte eetlust, verkoudheid, reumatiek, angina, hartkloppingen en spijsverteringsproblemen.
In het westen zit het in middelen tegen verkoudheid en wordt het ook gebruikt om slechte spijsvertering, winderigheid en buikkrampen te behandelen.

 

cassia