Citroengras.

Citroengras – Cymbopogon citratus

Hoewel citroengras nog niet zo lang gebruikt wordt in het westen is het al wel goed verkrijgbaar.
Soms wordt het in verse of gedroogde vorm verkocht onder de Indonesische naam Sereh.
De volle citrussmaak is een pittige, frisse toevoeging aan veel gerechten.
In Thaise, Maleise en Indonesische gerechten is het een onmisbaar ingrediënt.

citroengras

Herkomst en eigenschap.

Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is een overblijvend tropisch gras.
De plant kan wel bijna 2 meter lang worden.
De dunne lange bladeren die, als ze gesneden worden, zijn vaak zeer geurig.
Bloemen van het gras zijn groen met een zweempje rood en verschijnen zomers in clusters.
U kunt het zelf verbouwen in een kas of op plaatsen waar het minimaal 13 graden moet zijn.
De bladeren voegen een heerlijke geur aan zeep en parfum toe.

Culinaire toepassingen :

Het binnenste van de bladeren kan worden fijngesneden en toegevoegd aan stoofpotten, ovenschotels en curry’s.
U moet het zeer fijn snijden en vlak voor het serveren toevoegen.
Van de stengels wordt ook poeder gemaakt dat op kerrie lijkt.
Dit wordt vooral in Zuidoost-Azië bij vlees en vis gebruikt.
Van de gedroogde bladeren kan thee worden getrokken.
De fijngesneden verse blaadjes kunnen dienen als garnering voor drankjes.

Cosmetische Toepassingen :

Citroengras wordt veel gebruikt in oliën die een bestanddeel vormen van zeep.
Dit omdat het een goede uitwerking heeft op de vette huid.

 

 

citroengras
Bewaren :

Omdat de etherische olie (citral) zijn werking verliest als hij aan licht wordt blootgesteld, dient u het op een donkere plaats te bewaren.
Het is bovendien niet erg lang houdbaar, dus koop alleen wat u nodig heeft. 

Medicinale toepassingen :

U kunt het innemen als hulpmiddel bij de spijsvertering voor kleine kinderen.
ook helpt het tegen licht koorts.
Het verjaagt insecten en zalf helpt bij ringwormen, schurft en luis.;