Dadel

De dadel is de langwerpige, zoete vrucht van de dadelpalm.

 

 

De dadel is een zoete licht- tot donkerbruine vrucht.
Een Franse auteur schreef ooit eens de vrucht als een product dat “voor mensen in de Sahara hetzelfde is als voor rijst voor de Chinezen”.
In de hete woestijngebieden van West-Azië en Noord-Afrika is de palm van levensbelang.
Hij is in elke oase te vinden en gedijt onder omstandigheden waarin vrijwel niets wil groeien.
dadel

De geschiedenis van de dadel.

De vrucht bestaan al sinds het jaar 6000 voor Christus.
Aan het einde van de 18e eeuw werd de dadelpalm naar Amerika gebracht, waarna de populariteit van de vrucht toenam. De Medjool-dadel, die oorspronkelijk uit Marokko komt, werd in 1927 geïntroduceerd in Amerika.

dadel

Medicinale eigenschappen.

Verbetert de hersenfunctie: Dadels zijn (net zoals bananen) rijk aan vitamine B6.
Deze stof kan ervoor zorgen dat de hersenfunctie verbetert, waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan en op te halen wanneer je het nodig hebt.

Verlaagt het triglyceridengehalte: Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan.
Wanneer het triglyceridengehalte in het bloed gedaald is, heb je minder kans op een hartaanval, een beroerte of aderverkalking.

Verhoogt je weerstand: Dadels zijn rijk aan vezels, welke je spijsvertering in optimale conditie houden.
Een goede weerstand komt vanuit je spijsvertering, aangezien deze verantwoordelijk is voor het elimineren van schadelijke virussen en bacteriën.

Heeft een bloeddrukverlagende werking: Dadels zijn rijk aan magnesium en kalium.
Voor beide mineralen is aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Het zorgt voor een gezonde zwangerschap en bevalling: Een onderzoek, uitgevoerd met 69 vrouwen, heeft aangetoond dat dadels positieve effecten kunnen hebben op de zwangerschap en bevalling.

Vermindert het slechte cholesterol: Een dadel bevat 1,6 gram vezels.
Vezels kunnen zich aan het slechte cholesterol in het lichaam binden, om het zo uit het lichaam te krijgen.
Het eten van de vrucht kan daarom een cholesterolverlagende werking hebben.

Kan bescherming bieden tegen kanker: Dadels bevatten veel vitamines en mineralen die de kans op kanker kunnen verkleinen.
Vitamine A en K kunnen er namelijk voor zorgen dat de kans op mond- en longkanker minder wordt.
Ook kan je door het eten van dadels beschermd worden tegen vrije radicalen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. De kans op prostaat-, borst-, alvleesklier- en dikke darmkanker wordt zo ook een stuk kleiner.

En het heeft een ontstekingsremmende werking: Doordat dadels rijk zijn aan magnesium kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtspijn), alzheimer en nog veel meer gezondheidsklachten