Damper.

Damper is een ongezuurd brood van eenvoudig deeg.

Damper was een belangrijk voedingsmiddel voor vroege Europeaanse kolonisten in Australië.
Traditioneel werd het deeg direct gebakken in de hete as van een open vuur of rond een tak gewikkeld die boven het vuur werd gehangen.
Dankzij dit voedzame brood konden ze over de uitgestrekte Australische vlaktes trekken.
Het is een compact brood dat wordt gebruikt als snack met kaas en pickles.
Het lijkt op scones en wordt gemaakt van bloem, zout en water.
Het kan ook worden gevuld om nog voedzamer te zijn.
damper
In latere jaren werden ovens gebruikt en nog later, werden bakpoeder en melkpoeder aan het mengsel toegevoegd.

Verwijzing naar.

Nu verwijst de term ‘Damper’ naar gerezen brood, rond van vorm, met een knapperig korstje.
Het heeft de smaak en textuur van wit brood.
De naam komt uit een Brits dialect en betekend “iets wat de eetlust bevredigt”.

Recept voor het Australische brood.


Ingrediënten :

525 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepeltje zout
2 theelepeltjes suiker
40 gram boter
125 ml melk
320 ml water

Verder heeft u nodig :

Oven

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 175 graden

1. Kneed meel, zout, suiker en boter met de handen goed door elkaar.

2. Schenk het water en de melk scheutje voor scheutje steeds bij; goed blijven kneden

3. Leg het deeg op een bakplaat

4. Snij met een mes een kruis in de bovenkant van circa 1 cm diep

5. Bak het brood in ongeveer 30 – 45 minuten goudbruin