Dille.

 

Dille – Anethum graveolens.

De naam “Dille” komt van het Oud-Noordse woord dilla, dat in slaap wiegen betekent.
Dille heeft namelijk inderdaad een licht kalmerende werking.
Dillewater wordt al eeuwen lang gebruikt om huilende baby’s of baby’s met kramp te sussen.
Zowel de blaadjes als het zaad worden gebruikt.
In Amerika werd Dille pas in de 19e eeuw geïntroduceerd.
Nu wordt het voornamelijk op het westelijk halfrond gebruikt.

 

dille
Dille is een inheemse plant in Noord-Europa en Rusland, maar wordt in de hele wereld verbouwd.
Het is een lange plant die bijna 2 meter hoog kan worden.
De gele bloemen veranderen aan het eind van de zomer in gevleugelde zaadjes.
Zowel de bloemen als de zaadjes worden geoogst.

Culinaire toepassingen :

De smaak van dillezaad is sterk en lijkt op die van karwij.
Het kan gebruikt worden voor cakes en nagerechten.
En het wordt gebruikt als specerij in aanmaakazijn.
De blaadjes hebben een minder sterke smaak en zijn ook iets minder bitter.
Voeg fijngehakte blaadjes toe aan visgerechten, salades en sauzen op basis van zure room.
Als u ze aan warme gerechten wilt toevoegen, doe dit dan op het laatste moment, anders verdwijnt de smaak.

Medicinale Toepassingen :

Dille is rijk aan zwavel, kalium en natrium en wordt door deskundigen als een volstrekt veilige plant beschouwd.
Tegen buikpijn laat u 1 tl gedeeltelijk gekneusde dillezaad 2 uur in een glas kokend water trekken.
Zeef het water en voeg voor de smaak honing toe. Laat het afkoelen en geef het per theelepel aan een baby voor als het last met de buik heeft.
Ook volwassenen hebben baat bij deze thee omdat het zaad helpt bij de spijsvertering.