Dragon.

 

Dragon – Artemisia dracunculus

Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van het kruid in kruidenboeken uit de 17e t/m 19e eeuw.
Maar in de eeuwen daarvoor is er geen vermelding van dit kruid.
De soortsaanduiding “dracunculus” in de botanische naam betekent “kleine draak”.
Dit zou duiden op de gekrulde wortel en de vorm van de bladeren, die wat weg zouden hebben van drakentongen.

dragon

Herkomst en eigenschap.

Er bestaat grote variatie in samenstelling en morfologie tussen verschillende regionale variëteiten van de plant.
Meestal worden er twee variëteiten van deze soort beschreven: Franse en Russische (of wilde).
Beiden verschillen duidelijk qua samenstelling, smaak en toepassing.
Franse is zoet en aromatisch en heeft een peperachtige anijsachtige smaak.
De Russische een bittere, minder uitgesproken smaak.
Franse is waarschijnlijk via veredeling uit Russische dragon ontstaan.

Culinaire toepassingen :

Met name de Franse is een populair keukenkruid dat vooral bekend is uit de klassieke (Franse) keuken.
Het vormt een bestanddeel van de fines herbes
Een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen.
De kruiden zijn vooral bekend als ingrediënt in klassieke sausen zoals bearnaise en bechamel.
Maar het wordt ook vaak gebruikt in vinaigrettes en mosterd (Dijonmosterd).
De jonge uitlopers worden in het nabije oosten geserveerd als aperitiefhapje.
In Hongarije wordt het gebruikt bij de bereiding van schapenvlees en kaas.

Medicinale Toepassingen :

De Russische wordt in de volksgeneeskunde van Rusland en midden Azië toegepast,
Vooral ter behandeling van stoornissen van het maag-darmkanaal.
Het zou de eetlust stimuleren en helpen om gifstoffen uit het lichaam te werken.
In de Iraanse traditionele geneeskunde, werden de gedroogde bovengrondse delen van de Russische plant gebruikt bij de behandeling van epilepsie.

 

dragon