Eccles cake.

Eccles cake is een traditioneel Engels recept.

Eccles cake is een kleine Engelse cake van krenten, sukade, bruine suiker en specerijen in een omhulsel van bladerdeeg.
De cakes werden oorspronkelijk gemaakt om ze tijdens de Eccles Wakes, een festival dat vroeger plaatsvond in de stad Eccles in Lancashire, te verkopen.
Eccles cake
De oorspronkelijke winkel waarin Eccles cakes verkocht werden, bevond zich op de hoek van Vicarage Street en St Mary’s Street.
Maar deze winkel is helaas verdwenen.In een kookboek van Elizabeth Raffald uit 1769 wordt een koekje met dezelfde ingrediënten vermeld.
Alleen wordt het nog niet onder de naam vermeld.
Eccles cake

Het recept, toen en nu.

Moderne cakes bevatten in de regel boter en muskaatnoot.
Het recept van Elizabeth Raffald vermeldde onder andere dooier, gelatine en brandewijn.

De koekjes werden vanaf de vroege 19de eeuw naar het buitenland geëxporteerd, waarbij toevoeging van alcohol de houdbaarheid verlengde.

Normaliter zijn de commercieel verkrijgbare Eccles cakes tegenwoordig niet alcoholisch.

De cakes zijn eigenlijk echt gebak, maar worden altijd cake genoemd.

Vergelijkbare koekjes zijn de Chorley cake, die iets platter is, en de ovale Banbury cake.

Brandgevaar.

Britse brandweerbrigades hebben melding gemaakt van branden die zijn gestart met de cakes die te gaar zijn gemaakt in magnetrons.
De suiker in de cakes zou brandbaar zijn.