Eclair.

Een eclair is een langwerpige soes die gemaakt wordt door soezenbeslag.

De eclair wordt op een ingevet bakblik opgespoten en knapperig gebakken.
Na het afkoelen worden ze opengesneden en gevuld met room of banketbakkersroom.
De room kan eerst nog op smaak gebracht worden met koffie, kastanjes, fruit of rum.
Daarna worden ze geglaceerd met chocolade- of mokkaglazuur.
eclair

Wat voor deeg ?

De eclair wordt gemaakt van kookdeeg.

Kookdeeg of soezendeeg is een deeg gemaakt van water, boter, meel en eieren.
Het wordt bereid door een deel boter in twee delen water te smelten op heel zacht vuur, en hier iets meer dan een deel meel aan toe te voegen.
Daarna wordt de pan van het vuur genomen en worden er langzaam drie delen eieren doorheen geroerd.
Voor zoute soesjes wordt wat zout aan het deeg toegevoegd.

Waar komt het vandaan ?

De eclair stamt waarschijnlijk uit het Frankrijk van de 18e eeuw en is mogelijk bedacht door de kok Marie-Antoine CarĂªme.

eclair