Edammer.

Edammer is een echte Hollandse kaas.

De edammer is een half harde kaas van koemelk met een milde smaak.
En het is een combinatie van volle room en afgeroomde melk.
De kaas is een ronde kaas die een omhulsel kan hebben van een rood waslaagje.
edammer
In Nederland wordt de kaas op rijpheid gecontroleerd door er met de knokkels op te tikken.
Een dof geluid geeft aan dat de kaas rijp is om te eten.De kaas is bekend om zijn rode kleur, die ontstaat doordat de kaas verpakt wordt in rode paraffine.
Er worden echter ook gele versies van de kaas verkocht.
De kaassoort is beschermd door de Europese commissie onder de naam ‘Edam Holland’.
Enkel kaas uit Nederland, die gemaakt is uit melk van Nederlandse koeien mag deze naam dragen.

De geschiedenis van de kaas.

De kaas is wereldwijd bekend omdat het al een oude kaassoort is.
Tijdens de Gouden Eeuw werd de kaas overal ter wereld verkocht voor andere goederen.
De kaas werd, zoals de naam al doet vermoeden, voor het eerst gemaakt in en rondom de stad Edam.
De kaas had ook enkele bijnamen zoals ‘cleyne kasekens’ en ‘klootkaasjes’ (vanwege de bolvorm).

edammer

Gewicht,rijptijd, smaak en type kaas.

Als u een hele kaas koopt, weegt die ongeveer 1.6kg.
Het vetgehalte ligt met 28% redelijk hoog.
Qua type kaas valt de Edammer onder harde kazen.
De rijptijd bedraagt maximaal 10 maanden.
Mensen die Edammer eten ervaren de smaak als zacht en een beetje nootachtig.
De kaas is ook een klein beetje zoutig.