Eend.

De eend is een watervogel met donker, mals vlees.

Eend wordt al sinds de tijd van de vroegste jagers door de mens gegeten.
De vogel, en de eieren van deze vogel zijn altijd in overvloed te vinden bij rivieren, meren en moerassen overal ter wereld.
eend

Vroeger en nu.

Het was de eerste vogelsoort die, zo’n 4000 jaar geleden, waarschijnlijk door de Chinezen, voor het eerst gedomesticeerd werd.
Hoewel de eerste eendenhouders volgens sommigen de Inca’s in Zuid-Amerika zijn geweest.

Tegenwoordig worden over de hele wereld eenden gehouden.
Toch zijn er nog steeds veel mensen die de voorkeur geven aan wilde eend.

Welke soorten zijn er allemaal ?

Er zijn verschillende soorten die voor ons eten worden gefokt.
De grote magere Barbarijse eend uit Europa.
De Engelse Aylesbury en Gadwell, de Franse Nantais, die ook vaak half in het wild leeft.
De rouenais, en de pekingeend uit China.
Maar de bekendste ras is de Australische kruising tussen de pekingeend en de Ayelsbury.

Over de hele wereld word al eeuwen lang de vogel geserveerd.
De oude Egyptenaren aten de vogel die leefde in de nijl.
De Romeinen genoten van de borst en hersenen van de wilde vogel.
In Europa lijkt de vogel tot de Middeleeuwen wel regelmatig gegeten te zijn.

Eend is een favoriet gerecht in de keukens van Frankrijk en China.
En het is een vogelsoort waarvan je maar weinig weg hoeft te gooien.
Het karkas is uitermate geschikt om er bouillon van te koken.
En van de lever kan heerlijke paté gemaakt worden.De eieren van de eend smaken meer naar olie dan kippeneieren.
het eiwit wordt bij het koken blauw en de dooier oranje.Eend is vers en uit de diepvries verkrijgbaar.
eend