Fenegriek.

 

Fenegriek – Trigonella foenum-graecum

Fenegriek wordt overal ter wereld verbouwd en kent vele culinaire toepassingen.
De zaadjes hebben een milde kerriesmaak en een bittere nasmaak.
Het is in het westen meer bekend van de naam halva, een bekend snoepgoed uit het Midden-Oosten.
Het onderscheidt zich van andere specerijen doordat het veel eiwit bevat.

 

fenegriek

Herkomst en eigenschap.

Het wordt overal ter wereld verbouwd en gebruikt.
In Egypte wordt de plant gedroogd verkocht onder de naam, hilba, als middel tegen menstruatiepijn.
De blaadjes worden ’s zomers geplukt en vers of gedroogd voor thee gebruikt.
De zaadjes kunnen worden gedroogd en gemalen,  of in zijn geheel gebruikt worden.

Culinaire toepassingen :

Het wordt in veel curry’s in India toegevoegd.
De zaadjes kunnen ontkiemd als groente dienen.
De gemalen zaadjes worden ook in chutneys gebruikt.
U kunt de zaadjes licht roosteren om de bittere nasmaak te beperken.

Medicinale Toepassingen :

De specerij werd vroeger aan impotente mannen gegeven, en aan zwangere vrouwen om de bevalling op gang te brengen.
Een drankje van de zaden helpt tegen maagontsteking, kolieken, slechte eetlust en spijsverteringsproblemen.
In de Chinese kruidenleer wordt de zaden gebruikt tegen nierziektes.

 

fenegriek
Waarschuwing :
Zwangere vrouwen mogen geen fenegriekzaad eten, omdat dit bestanddelen bevat die ook in orale anticonceptiemiddelen worden verwerkt.
Stimulatie van de baarmoeder zou tot een miskraam kunnen leiden.