Fietsroute Holtingerveld.

Rondje Holtingerveld.

Afstand : ± 35 KM.

Wegen en paden : Verhard en onverhard.

 

Start :

Parkeren in Diever bij het infopunt.

Camping het Boerenland in Wapse.

holtingerveldHoewel deze route de naam heeft fietsroute Holtingerveld kunt u hem starten vanuit Diever of bijvoorbeeld vanaf Camping het Boerenland of Camping het Noordenveld in Wapse.
Aan de rand van Diever richting Oude Willem is een informatiepunt over de streek waar u uitstekend uw auto kunt parkeren om de fietsroute aan te vangen.

Geen knooppuntenroute.

Deze fietsroute gaat niet langs de welbekende knooppunten. Om de route te bepalen heeft u een GPS apparaat nodig en kunt u onderaan deze pagina het betreffende GPX bestand downloaden.
Ook zijn er online en offline programma’s waarmee u een GPX bestand kunt inladen om er vervolgens een kaart van af te drukken.

Waarom geen knooppuntenroute? Als je al vaker in een zelfde gebied gaat fietsen dan heb je al snel alle knooppunten wel gedaan.
En dan is het leuk om je eigen routes te gaan zoeken, of routes van andere mensen te downloaden en uit te proberen.
Bovendien kom je op fietspaden die wat minder bekend zijn en tonen ze je een heel ander beeld van de omgeving.

Niet altijd mooie paden.

Een nadeel van buiten de knooppuntenpaden fietsen houd wel in dat de paden niet altijd goed onderhouden zijn.
Naast mooie asfalt- en betonpaden komt u ook grave-l of grindpaden tegen. En dan moet u uw fiets wel goed kunnen besturen.
En alle tijd willen nemen, aangezien de gemiddelde snelheid vaak ook lager ligt op de wat mindere fietspaden.

Wat komt u allemaal tegen onderweg?

Naast de dorpen Diever en Wapse kruist u door het mooie landelijke gebied tussen Diever en Havelte.
Een gedeelte gaat door bos en over heide en langs de route komt u op het Holtingerveld twee hunebedden tegen.
Bij Diever komt u langs een mooie molen en bij het Holtingerveld vind u aan de rand de J.Postkazerne en een gebouwencomplex van het ministerie van Defensie.
De kazerne is genoemd naar de verzetsstrijder Johannes Post en het grootste gedeelte van de 43 Gemechaniseerde Brigade is gelegerd in deze kazerne.

Het Holtingerveld.

Het Holtingerveld is geen nationaal park, maar vormt samen met de nationale parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold het natuur- en cultuurlandschap van de Drents-Friese grensstreek.
In 2017 is een deel van 273 hectare wat in gebruik was als oefenterrein door het Ministerie van Defensie overgedragen aan Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Een gebied ten westen van het Holtingerveld bij de Johannes Postkazerne wat aangeduid wordt als Havelte-West is niet opgenomen in het Natura 2000 gebied vanwege de primaire functie als militair oefenterrein.

Het gebied is rijk aan bos, heide en vennen en voor veel mensen een rustplek om te wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken.

Een mooie afwisselende route.

Deze route is een prima middagrit voor de geoefende toerfietser.
Neem onderweg de tijd om ergens stil te staan. Er is voldoende gelegenheid om op een bankje even te genieten van de omgeving en om een hapje of drankje te nuttigen.

GPS kaart.

Om deze route te kunnen fietsen is een GPS nodig zoals een Garmin.
De route kunt u HIER downloaden als zip bestand en uitpakken voor het GPX bestand.
Er zijn ook wel navigatie apps voor een telefoon waarmee het mogelijk is om GPX bestanden te tonen.

 


holtingerveld