Fietsroute Mantingerzand.

Fietsroute Mantingerzand

Afstand : ± 54 KM.

Wegen en paden : Verhard.

 

Start :

Parkeerplaats bij
Het Blinkertje – Koffiekiosk
Vamweg 5,
9418 TM Wijster

Fietsroute Vam-berg en HoogeveenOok deze fietsroute start weer onder aan de Vam-berg bij Wijster in het mooie Drenthe.
Hier kunnen racefietsers en mountainbikers helemaal losgaan op een gedeelte van het terrein waar een waar wielerparcour is uitgezet voor beide sporten.
Maar deze fietsroute gaat richting het Mantingerzand. U gaat  heerlijk van de natuur in Drenthe genieten.

Het Mantingerzand.

Tussen knooppunt 24 en 64 fietst u over het Mantingerzand wat ten noordoosten van Hoogeveen ligt en is ontstaan door het steken van heideplaggen en de aanwezigheid van schapen in het gebied. Het is een van de mooiste stuifzandgebieden in Nederland waar u prachtig kunt wandelen en fietsen.

Fietsroute Mantingerzand

Dit gebied is ontstaan doordat de mens en de schapen zoveel schade aanbrachten aan de bovenste laag van het zand, waardoor de onderliggende zandlagen vrij kwamen te liggen. Hierdoor ontstonden zandverstuivingen.
Het gebied Mantingerzand is heel oud (het stamt uit de Middeleeuwen) en is dus ontstaan doordat de mens invloed heeft gehad op het gebied.
Omdat het gebied met zandverstuivingen steeds groter werd, heeft men eind negentiende eeuw eiken- en dennenbomen geplant.
Ook heeft men de jeneverbes geplant die vooral goed op stuifzand groeit.
Het Mantingerzand is 788 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit voormalige landbouwgronden die door eigenaar Natuurmonumenten zijn ingericht voor de ontwikkeling van natuur.
Het hoofddoel van deze ingrepen was de aaneenschakeling van dl waardevolle heidegebieden het Hullenzand, het Balinger- en Mantingerzand, Martensplek en het Lentsche Veen tot één groot natuurgebied.

Fietsroute Mantingerzand

Jacobskruiskruid.

Als u in de zomer fietst over het Mantingerzand dan zult u een gele oase zien van het Jacobskruiskruid.
Hoewel Jakobskruiskruid een serieus probleem voor paardenhouders kan zijn, is dit Kruiskruid veel meer dan een ongewenste plant. Jakobskruiskruid is namelijk een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Zo’n 150 insectensoorten maken er gebruik van, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders.
Bovendien is het in dit natuurgebied ook een prachtig gezicht om te zien.

Fietsroute Mantingerzand

Wat vind u nog meer op deze fietsroute?

U fietst door kleine plaatsje zoals Mantinge, Balinge en Garminge. Plaatsjes waar je nog duidelijk kunt zien dat het echte brinkdorpjes waren.
En u komt door de welbekende plaats Westerbork.
Ook komt u nog een aantal kleinere natuurterreinen op uw eg tegen zoals het Scharreveld en de Vossenberg.

Fietsroute Mantingerzand

Het laaste terrein, de Vossenberg, is een landgoed wat zijn naam dankt aan een prehistorische grafheuvel, waarop vroeger een vlaggemast geplaatst stond, achter het huidige landhuis. Wanneer er een jachtpartij werd gehouden, werd de jachtvlag gehesen waarop een rode vos stond afgebeeld. De Vossenberg kan het beste getypeerd worden als een jong heideontginningslandgoed.

Daarna fietst u door Wijster weer terug naar de Vam-berg die u in de verte al ziet liggen.

Knooppuntenroute.

Deze route kunt u fietsen via het welbekende knooppuntennetwerk.

47 – 22 – 10 – 23 – 24 – 18 – 62 – 64 – 60 – 99 – 85 – 97 – 90 – 91 – 26 – 27 – 25 -40 – 47

GPX bestand :

Wilt u dze route als gpx ebstand gebruiken voor uw navigatieapparaat? U kunt het bestand HIER downloaden in zip formaat. Uitpakken en u kunt het gebruiken.Fietsroute Mantingerzand