Foelie.

 

Foelie – Myristica fragrans

Foelie bestaat uit helderrode, glanzende vezels die de muskaatnoot bedekken als hij nog binnenin de vrucht van de muskaatboom zit.
Het is grillig van vorm en wordt als hij gedroogd wordt broos en oranjegeel van kleur.

Nootmuskaat en foelie zijn weliswaar afkomstig van dezelfde boom, maar ze hebben verschillende smaken, geuren en toepassingen.
Ze moeten daarom ook apart als specerij worden beschouwd.
Indonesische is meestal oranjerood, en die uit Grenada oranjegeel.

foelie

Herkomst en eigenschap.

De vruchten van de muskaatboom lijken wat op abrikozen.
De boom komt waarschijnlijk van de Molukken, maar groeit nu in Indonesiƫ, Braziliƫ, op Sri Lanka en de West-Indische eilanden.
Vanaf de Middeleeuwen behoort het tot de geliefde kruiden. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) had gedurende lange tijd het monopolie op de productie en handel in foelie en nootmuskaat, door ervoor te zorgen dat muskaatbomen alleen op de Molukken groeiden, in het bijzonder in het Molukse district Banda.
De Engelsen slaagden erin de muskaatbomen te verbouwen op Grenada en braken zo dit monopolie.
Toen ook de Fransman Pierre Poivre het zaad mee smokkelde en het begon te kweken, verloren ook de Engelsen hun positie.

Culinaire toepassingen :

Het wordt het meeste gebruikt in Europa, zowel in zoete als in hartige gerechten.
Nootmuskaat wordt voornamelijk in zoete gerechten gebruikt.
Foelie is een sterke en aromatische specerij die goed past bij vis, bechamelsaus, runderstoofpotten, stoofschotels, aardappelen en groente.
Voeg het vlak voor het serveren toe.

Medicinale Toepassingen :

Het wordt gebruikt bij problemen met de ingewanden, zoals diaree, dysenterie en indigestie.

 

foelie
Bewaren :
Het wordt verkocht in stukjes en gemalen.
Het verliest wel snel zijn smaak.
Het is nogal scherp en moet apart in een luchtdichte glazen potje worden bewaard.