Galanga.

Galanga is een kruidige wortel van twee planten, beter bekend als Laos.

De Galanga is nauw verwant aan gember, en wordt gebruikt in de keukens van Zuidoost-Azië.
Wij kennen het hier veel meer als Laos.De grote wortel is knobbelig, heeft roomwit vlees en is verfijnder van smaak dan gember.
De kleine galangawortel heeft oranjerood vlees, is sterker van smaak en wordt als groente gekookt.
galanga

Wat is het?

Galanga, of te wel Laos, is de wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga, lid van de gember-familie.
De smaak lijkt wel wat op die van gember, maar is frisser en minder scherp/peperig.
Het ruikt een beetje naar plakkerige pijnboom, maar ook een beetje naar zeep. Dat klinkt niet lekker maar is het wel.

Hoe te gebruiken?

In wat dikkere, gekneusde plakjes laten meestoven in curries of soepen en er voor het opdienen weer uitvissen.
Of fijnmalen in boemboes en pasta.
Gebruik het liefste verse of desnoods ingevroren, al blijft het in poedervorm wel een handig en snel alternatief.