Galantine.

Galantine is een vleeswaar.

De vleeswaar Galantine wordt gemaakt door stukjes ontbeend vlees of gevogelte in aspic te laten opstijven.

Wat wordt er op een koks opleiding over Galantine vermeld.

“Een pastei waarbij het ontbeende vlees met vel dienst doet als vorm.
Voorzien van een vulling en in bouillon gepocheerd. De vorm van het dier moet behouden worden.
Bij een rolgalantine wordt het ontbeende vlees gevuld en tot een rol opgebonden.”

galantine
Een galantine is een oorspronkelijk Frans gerecht van ontbeend gevuld vlees, meestal gevogelte, of vis, dat gepocheerd en meestal koud wordt geserveerd, eventueel bedekt met aspic.

Galantines worden vaak gevuld met gehakt, en hebben over het algemeen een cilindrische vorm.
De naam heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat uitbenen van gevogelte wordt gezien als moeilijk en tijdrovend.
Het gerecht is daarom vaak deel van een zeer uitgebreide schotel, die rijkelijk versierd, oftewel “galant” is.
De techniek wordt toegeschreven aan de chefkok van de Markies de Brancas, een maarschalk onder Lodewijk XV.