Gamba.

De Gamba is een reuzengarnaal of steurgarnaal.

Voor de garnaal bestaan verschillende soorten die in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan voorkomt.
Hij kan gestoomd, gekookt, gefrituurd of gegrild worden.
Ze zijn vers of ingevroren verkrijgbaar en worden vaak voorgekookt verkocht.
Ze zijn ook ongekookt gepeld of ongepeld te koop.


Het zijn grote, vlezige garnalen met een zoete smaak die het hele jaar door verkrijgbaar zijn.
Ze zijn rauw grijzig van kleur, naar verhitten worden ze echter prachtig roze.
Zowel koud als warm worden ze als een delicatesse gezien, en ze smaken lekker met onder andere knoflook, peper, zout en citroen.
Maar ook in de paella of met pasta combineren ze geweldig.

gamba

Verschil in gamba’s en scampi.

Er bestaat nog steeds verwarring over het verschil tussen scampi, langoustines, langoeste en/of gamba’s.
Eén van de meest voorkomende fouten wordt door de vertaling in stand gehouden.

 

gamba
 Het grote Verschil tussen scampi’s en gamba’s is dat scampi’s behoren tot de kreeften familie.
De gamba is een warmwatergarnaal behorende tot de familie van de Peneiden.
Het is het Spaanse woord voor zaaggarnaal.
En in Spanje slechts toegelaten voor een welbepaalde garnalensoort, namelijk de Parapaenaeus Longirostris.

Toch zijn gambagarnalen geen echte garnalen, omdat ze een andere (boomvormig vertakte) kieuwstructuur hebben dan de echte garnalen, die een plaatvormige kieuwstructuur bezitten.

Ondanks dat de naam scampi uit het Italiaans komt, worden deze scampi’s hier niet gevangen.
En in veel restaurants over de hele wereld zijn er verwarringen omtrent deze termen, waar dus regelmatig gamba’s onder de naam scampi worden geserveerd in restaurants.

Waar worden ze gekweekt ?

In de tropen kweekt men zowel zoetwaterreuzengarnalen als zeewaterreuzengarnalen.