Gember.

 

Gember – Zingiber officinale

Gember is ongetwijfeld een van de bekendste specerij in Europa om vleesgerechten mee op smaak te krijgen.
Althans dat was het tot de 18e eeuw omdat het veel te duur werd.
Het heeft culinaire en geneeskrachtige toepassingen.

De jonge wortels van de plant worden gebruikt als verse ingrediƫnt.
Terwijl voor poeder vaak de oudere wortel wordt gebruikt.

gember

Herkomst en eigenschap.

Het is een overblijvende plant die inheems is in het tropische deel van Aziƫ.
Hij wordt nu ook in andere tropische gebieden verbouwd, onder andere op Jamaica.

Culinaire toepassingen :

Vers kan het in de Chinese keuken in hartige- en zoete gerechten gebruikt worden.
In het Westen kennen we de smaak van gember onder andere van ginger ale.
Het is ook ingemaakt verkrijgbaar en als olie.
De verse wortel moet worden geschild en fijngesneden voordat u het toevoegt.
Het is ook als poeder verkrijgbaar, maar dat verliest wel sneller zijn smaak.

Medicinale Toepassingen :

Het brengt de ingewanden tot rust. Daarom wordt het ook gebruikt bij reisziekte.
Het is een waardevolle bron van vitamine A en B.
Kauwen op de verse wortel kan helpen tegen keelpijn, evenals thee van de wortel getrokken.
U kunt thee ook van het poeder maken.

gember