Ijs.

Ijs, een heerlijk nagerecht.

Ijs is een bevroren nagerecht gemaakt van zoete room, of volle melk, soms onder toevoeging van ei of gelatine.
En uiteraard in heel veel verschillende smaken.
Doordat het geroerd wordt terwijl het gedeeltelijk bevroren is, krijgt het een zachte consistentie.


Het is in vele smaken en vormen te koop. Ook calorie/arme soorten.
Het kan op smaak worden gebracht met vanille, chocolade, karamel, honing, koffie, sterke drank of likeuren.
Tevens worden er extra toevoegingen aan gedaan zoals noten, stukjes honingraad, gepureerde vruchten enzovoort.

ijs

Zelf gemaakt of commercieel ?

Zelf gemaakt consumptie-ijs wordt harder dan commercieel gemaakt.
Ook kunt u zelfgemaakte beter binnen 48 uur na bereiding worden gegeten.
Consumptie-ijs is ontwikkeld op basis van op smaak gebracht ijs dat al sinds 3000 jaar geleden in China werd gegeten.
Marco Polo zou de eerste Europeaan zijn geweest die naar het westen recepten meebracht dat werd gemaakt door middel van kunstmatige bevriezing.
Hij nam deze techniek over van de Chinezen, die een mengsel van water en salpeter gebruikten om het water kunstmatig te bevriezen.
Al gauw verspreidde de lekkernij zich over Italiƫ.

ijs
Ijsmachine.

Er zijn ijsmachines op de markt.

De beste ijsmachines zijn elektrisch of handbediend, met zout en ijsklontjes rond de buitenkant van de emmer waarin zich het roomijs bevind.
Wanneer de machine stopt met draaien, is het roomijs klaar.