Jackfruit

Een jackfruit is een grote tonvormige vrucht.

De jackfruit heeft een geelgroene knobbelige schil, is zoet en heeft een sterk geurend roomwit vruchtvlees.
De vrucht bevat veel grote witte zaden.
De jackfruit is verwant aan de broodvrucht en inheems in de regenwouden van tropisch India en Maleisië.
jackfruit
Het knapperige ​vruchtvlees kan vers gegeten worden, aan vruchtensalades worden toegevoegd of gepureerd gebruikt worden.
Het wordt vaak toegevoegd aan roomijs.
De vrucht kan ook gekookt worden, ingevroren of aan curry’s worden toegevoegd.
De zaden kunnen op dezelfde manier gekookt worden als kastanjes.
In Afrika worden ze tot meel gemalen.

Vleesvervanger ?

Steeds meer alternatieven worden er gezocht voor vlees.
Naast onder andere peulvruchten, paddenstoelen en zeewier, is de vrucht wellicht een plantaardige vervanger.
Deze vrucht, ook wel nangka genoemd, wordt steeds meer gebruikt als vleesvervanger.
Je kan hem vers kopen, maar ook in blik kan je ze krijgen – en die zijn prima.

Bereiding.

De vrucht kan je rijp en (gekookt) onrijp eten.
Als je ze in blik koopt, kan je kiezen uit gele en young green jackfruit.
De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts.
De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken.
Deze is nog onrijp en heeft daarom de vlezige structuur en is nog redelijk neutraal van smaak.
De young green jackfruit staat op water of ‘bruine’ (zout water).
En met deze kun je de lekkerste pulled jackfruit maken!
De harde stukjes van het vruchtvlees snijd je er af, zodat je alleen het zachte deel overhoud.
Dat kan je uit elkaar trekken, waardoor je het pulled effect krijgt.
Dat bak je vervolgens gekruid in de pan, om het daarna nog in de oven te doen. Helemaal niet moeilijk dus!