Jeneverbes.

 

Jeneverbes – Juniperus communis

De jeneverbes komt in meerdere soorten voor, van de gewone tot de rode ceders in Noord-Amerika.
De gewone wordt in de keuken gebruikt. Andere bevatten een giftige olie en zijn dus niet voor consumptie geschikt.
De plant wordt al eeuwen beschouwd als een magische plant die kwaad afweert.
Vaak werd hij daarom ook gebrand in kamers waar zieken lagen.
Zowel om de lucht te verfrissen als ook om de demonen te verdrijven.
Uiteraard fungeert de bes in jenever.
De plant groeit in het wild.

 

jeneverbes

Herkomst en eigenschap.

De plant groeit overal ter wereld. Het is een kleine, groen blijvende struik van maximaal 3 meter hoog.
De struik krijgt dennenappels, waarvan de vrouwelijke bessen worden.
De bessen zijn eerst groen en worden in drie jaar tijd zwart.
Zo lang doen ze er over om te rijpen.

Culinaire toepassingen :

Iedereen kent de jeneverbes wel vanwege zijn toepassing bij het maken van jenever.
Maar gedroogde bessen kunnen ook worden toegevoegd aan pat├ęs, wild en marinades.
Ze smaken goed bij aardappelen, zuurkool, worst en stoofschotels.
De bes wordt vaak gebruikt bij het bereiden van wild.
Verse bessen worden verwerkt in chutneys bij koud vlees.
De bladeren kunnen vers en gedroogd bij het grillen van vis gebruikt worden.

Medicinale Toepassingen :

De bes helpt bij infecties aan de urinewegen, jicht en reumatiek.
het helpt om de menstruatie op gang te krijgen en vermindert ontstekingen in het spijsvertering kanaal.

 

jeneverbes