Kabinetpudding.

Kabinetpudding wordt gemaakt met brood of koek.

De kabinetpudding komt al voor in een receptenboek uit 1895.
En waarschijnlijk bestond het al veel langer daarvoor.
Het is een oud-Hollands recept uit het boek Recepten van de Haagsche Kookschool, van de oud-directrice A. Manden.
Het boek is maar liefst 30 keer herdrukt, en was een groot succes.
Mevrouw Manden was directrice-lerares van een nieuw opgerichte kookschool.
 kabinetpudding
Het boek bevat maar liefst 55 recepten voor pudding. En de pudding is een klassieker.

Hoe, waarmee enzovoort…..

De pudding wordt gemaakt van blokjes brood, of koek, boter en rozijnen.
De pudding wordt in een vorm gestoomd of gebakken en heet met custard geserveerd.

Recept voor kabinetpudding.

Ingrediënten :

halve liter melk
halve liter room
75 gr suiker
1/2 stokje vanille
1/2 dl rum
2 eieren
150 rozijnen/krenten
50 gr sukade
20 gr gelatine
30 g zachte biscuits

Bereiding :

De melk en room koken met de suiker en vanille.
Daarna de geklopte eierdooiers toevoegen, en de in weinig water opgeloste gelatine, de rum en het stijfgeklopte eiwit.
De rozijnen/krenten in kokend water opzetten en 10 minuten koken.
Daarna – zonder water – toevoegen en de vorm of vormen vullen.
Af en toe even roeren, want de rozijnen en sukade verdwijnen al snel naar de bodem.
Dek de vormen af met aluminiumfolie.
Bak de kabinetpudding au bain marie circa anderhalf uur in de oven van 190 graden.
Haal de puddingvorm uit het water, haal het aluminiumfolie eraf en draai de pudding met een bord erop om. Haal de vorm eraf.