Kaki.

Kaki lijkt op een vierkante tomaat.

De kaki is ook een tomaatvormige vrucht met gladde schil en geel- tot oranjekleurig vruchtvlees.
Volledig rijp is het zacht, zoet en geleiachtig.
Maar als het niet rijp is heeft het een scherpe, wrange smaak.
kaki
Het vruchtvlees van rijpe kaki’s kan zo gegeten worden of toegevoegd worden aan vruchtsalades, mousses en pudding.
Ook wordt het op ijs gebruikt.
De vrucht is inheems in Japan en China en wordt daar al meer dan duizend jaar gekweekt.

Andere variëteiten.

De sharon, een varieteit van de kaki die ontwikkeld is in Israel, kan rauw gegeten worden.
Zelfs in de stevige onrijpe vorm.

Het seizoen van de vrucht is einde herfst en begin van de winter.
De vrucht is ook gedroogd verkrijgbaar.

Hoe gezond is de vrucht?

Hij is een bron van vezels. In één vrucht zitten net zoveel vezels als in drie sneetjes volkorenbrood.
Een snee brood bevat namelijk gemiddeld twee gram vezels, terwijl de vrucht al zes gram heeft.

Waar let ik op bij het kopen van Kaki?

De Kaki is rijp als de schil oranjerood is. Hij mag ook wat overrijp zijn, dan ziet hij er glazig uit.

Hoe bewaar ik de vrucht ?

Je kunt de rijpe vrucht tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.

Wat kan ik er mee ?

  • gratineren met geitenkaas
  • in een vruchtensalade met kiwi
  • in een salade met noten en kaas
  • als voorgerecht met parmaham
  • onrijp in chutneys en compote
  • in plakjes bij kip gerechten
  • als puree (ook voor baby’s en kinderen)
  • zo uit de hand als tussendoortje
  • in talloze desserts (ook in combinatie met andere fruit)