Kappertjes.

 

Kappertjes – Capparis spinosa

Kappertjes worden in Zuid-Europa ingemaakt.
En al ruim 200 jaar gegeten.
Het zijn de ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn, van de kappertjesplant, Capparis spinosa.
Ze worden veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken.
En natuurlijk in het hele Middellandse Zee gebied.
Vooral op Sardiniƫ is het zeer geliefd.
Ze hebben een blauwgroene kleur en een frisse, zurige smaak. Kappertjes worden onder andere gebruikt in sauzen, eiergerechten, op broodjes gerookte zalm, bij visgerechten en op pizza’s.

kappertjes
Culinaire toepassingen :

De ingelegde bloemknopjes worden gebruikt in ovenschotels, en in *ravigotte, stoofpotten en remouladesaus.
Ze smaken goed bij vis die veel olie bevat en bij zoute gerechten.
Zoals gezouten vlees of vis.
Ze vormen een onverwachte, frisse toevoeging aan veel gerechten.
U kunt ze met peterselie over uw biefstuk strooien of in een tapenade of een pastagerecht verwerken.
En het past ook goed in een Caponata, een Sardinisch gerecht met aubergines en tonijn.

*Ravigote is een saus op basis van vinaigrette, afkomstig uit de klassieke Franse keuken.
Aan de vinaigrette worden kappertjes, tuinkruiden en gesnipperde ui toegevoegd.
Deze dressing wordt opgediend bij bijvoorbeeld bladsla gerechten.
Ravigote lijkt een beetje op remoulade en tartaarsaus.

Medicinale Toepassingen :

Het kan de spijsvertering bevorderen.
En ook de eetlust opwekken en een algemeen gevoel van vitaliteit bewerkstelligen.
Ze helpen bij maaginfecties en diarree.
Van de bloemknoppen kan thee worden getrokken.
Deze helpt goed tegen hoesten.

 

 

kappertjes

Eventueel recept : Kappertjessaus

Ingrediƫnten :

30 gram Bloem.
30 gram Boter.
1 kop (2,5 dl) Melk.
1 el gehakte kappertjes.
1 theelepel azijn, waarin de kappertjes waren ingelegd.

 

Bereiding :

Smelt de boter en roer de bloem er door heen.
Voeg de melk geleidelijk er aan toe, tot de saus de gewenste dikte heeft.
Daarna voegt u de kappertjes en azijn toe.
Roer het geheel goed door.

 

 

Bewaren :

Bewaar ze in een luchtdichte glazen pot,
Zorg ervoor dat ze onder het vocht staan waarin ze zijn ingemaakt.
Anders drogen ze uit en verliezen smaak.
Bewaar ze op een droge donkere plaats.