Kardemom.

 

Kardemom – Elletaria cardamomum

Er bestaan verschillende soorten kardemom, die allemaal familie van de gember zijn.
Maar ze smaken wel allemaal verschillend.
De meest voorkomende soort wordt in het zuiden van India gekweekt.
Kardemom is een van de oudste en meest gewaardeerde specerijen ter wereld.
En het is na saffraan en vanille ook een van de duurste.

 

kardemom

Herkomst en eigenschap.

De beste komt uit de regenwouden van Malabar.
Het is een struik van ongeveer 2 meter hoog, met blauw gestreepte bloemen met gele puntjes.
In heel India groeit de plant in de tropische bergwouden in het wild.
Verbouwd wordt het op Sri Lanka, in Thailand en Midden-Amerika.

Culinaire toepassingen :

Het is prima te gebruiken in curry’s, worst, brood en gebak.
In de Arabische wereld wordt deze specerij als teken van gastvrijheid aan de koffie toegevoegd.
Het is bewezen dat het het effect van cafeïne verminderd of tenietdoet.
In Noord-Europa, vooral in Scandinavi├ź, wordt het gebruikt in brood en gebak en bij het inmaken.
In Azie wordt het gebruikt om curry’s op smaak te brengen.
En de hele peulen worden daar als groente gegeten.

Medicinale Toepassingen :

Kan helpen bij problemen met de ingewanden en is een soort antistof bij de verschijnselen van melkallergie.
Door zijn warmte werkt de specerij bij ademhalingsproblemen.
daarnaast wordt hij gebruikt om de nieren te activeren.

 

kardemom
Bewaren :
Koop het in kleine hoeveelheden, omdat het snel zijn smaak verliest.
Vers of net gemalen heeft het de geur van eucalyptus, die snel vervliegt.
Als het gemalen ruikt naar kamfer dan heeft u een substituut gekocht.