Karwij.

Karwij – Carum carvi

Karwij is een onooglijk plantje, maar kent onvoorstelbaar veel toepassingen.
Vroeger werd het al goed gewaardeerd als tovermiddel tegen hekserij en demonen.
En omdat men geloofde dat iets wat karwij bevatte niet werd gestolen, voerde men het aan hun duiven.
Zodat ze niet konden kwijtraken.
Karwij zou ook haaruitval voorkomen, en het gezichtsvermogen verbeteren.

 

karwij

Herkomst en eigenschap.

Karwij groeit in heel Europa en Azië in het wild en komt ook al voor in Amerika en Engeland.
In Nederland en Rusland wordt het op grote schaal verbouwd.
De plant wordt 20 cm hoog en heeft witte of roze bloemen.

Karwijzaad (ook wel kummel genoemd, naar het Duitse Kümmel) wordt vaak verward met komijn, deels vanwege de grote overeenkomst in smaak en uiterlijk, maar ook doordat de namen in veel talen grote overeenkomst vertonen.
Veel (online) woordenboeken vertalen de namen dan ook domweg verkeerd of beide als hetzelfde.
In komijnekaas zoals Leidse kaas wordt komijn gebruikt en geen karwijzaad.

Culinaire toepassingen :

De blaadjes kunnen worden verwerkt in salades of fijngesneden aan groentegerechten worden toegevoegd.
In warme sauzen lijkt de milde smaak van de blaadjes enigszins op die van peterselie.
De blaadjes kunnen meegekookt worden in soepen en stoofpotten.
Als de bloemen vroeg geplukt worden, worden de penwortels zo groot dat ze als groente, met de smaak van ongeveer koolraap, bereid kunnen worden.
De zaadjes worden als smaakstof in snoepgoed gebruikt.
En de olie wordt gebruikt in bepaalde likeuren.
De gemalen zaadjes zijn een bestanddeel van kerriepoeder.
Bovendien worden ze verwerkt in gebak, brood en koekjes.
Karwij is erg populair in Duitsland en Scandinavië.
Licht geroosterde zaadjes zijn lekker bij appel of kaas.

Medicinale Toepassingen :

Op de zaadjes wordt gekauwd bij indigestie, buikkramp en menstruatiepijn.
Van de blaadjes kun je thee trekken die buikkrampen, gasvorming en indigestie vermindert.

 

 

Recept : Satésaus.

Ingrediënten :

1 middelgrote ui.
200 gram geroosterde pinda’s.
3 teentjes knoflook.
1 theelepel karwijzaad.
4 theelepel korianderzaad.
3 theelepel kurkuma.
1/2 theelepel cayennepeper
250 gram gemalen kokos
2 eetlepels sojasaus.
1 theelepel honing.
5 dl water.

Bereiding :

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine.
Laat het mengsel een half uur rusten.
U kunt het gebruiken als saus of marinade voor vlees.