Kerrieblaadjes.

 

Kerrieblaadjes – Murrya koenigii

Kerrieblaadjes worden in India en Sri Lanka aan curry’s toegevoegd om hun smaak te versterken.
De blaadjes worden in heel Azië verbouwd.
Ze zijn daar dan ook volop te verkrijgen.
Ze zijn afkomstig van een kleine, decoratieve boom die in het wild aan de voet van de Himalaya groeit.
In het westen zijn de blaadjes alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar.
Tegen de tijd dat ze ons land bereiken, hebben ze vrijwel al hun geur verloren en is ook de smaak veel minder geworden.
Er is wel een westerse vervanger, de kerrieplant helichrysum angustifolium.
Maar dit is een totaal andere plant.
Van deze plant wordt in Afrika thee gezet.

kerrieblaadjes

Herkomst en eigenschap.

Kerrieblaadjes groeien alleen in tropische streken en kan in het westen alleen in de kas verbouwd worden.
Kerrieplanten hebben veel zon en goed gedraineerde grond nodig.

Culinaire toepassingen :

Voeg verse blaadjes toe aan curry’s en pittige vleesgerechten.
De blaadjes lijken op laurierblad.
Ze vormen een belangrijk onderdeel van Madras-kerrie en geven deze zijn unieke smaak en geur.
Voor het serveren moet u de blaadjes weer verwijderen.
De gedroogde bladeren hebben nauwelijks smaak, maar is soms in poedervorm bij Indiase winkels verkrijgbaar.
Als dit poeder goed bewaard wordt, behoud het zijn smaak.
Kerrieblaadjes smaken heerlijk bij gekookte groente, die er een lichte kerrie smaak van krijgen.
Ze kunnen ook in soepen, rijst en stoofpotten gebruikt worden.
Verwijder het takje met de bladen voor het serveren.

Medicinale Toepassingen :

De bast van de kerrieplanten wordt ingenomen tegen spijsverteringsproblemen .
En van de bladeren kan thee tegen krampen en constipatie worden getrokken.