Kervel.

 

Kervel- Anthriscus cerefolium

Echte kervel is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie.
De soort wordt algemeen geteeld en verwildert gemakkelijk.
De plant heeft een opvallende anijsgeur.

De plant bloeit in april en mei. De schermen zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg bloeien.
De plant kan 1 m hoog worden.
De gladde stengels zijn hol en alleen boven de knopen behaard.
De schermstralen zijn ook behaard.

kervel

Eigenschap.

De bloem is wit en heeft een doorsnede van 3–4 mm. Elk bloempje heeft een omwindseltje en vijf kroonblaadjes.
De bloemen vormen samengestelde schermen met acht tot vijftien schermstralen. De bloeiperiode loopt van mei tot juni.

De plant heeft cilindrische, onbehaarde, in rijpe toestand zwarte vruchtjes met een snavel, die half zo lang is als de vrucht.

Culinaire toepassingen :

kervelDe plant wordt gebruikt als keukenkruid.
In België is kervelsoep een bekende specialiteit.
Voor de kruidenteelt worden meestal eenjarige planten gebruikt.
Vóór de bloei zijn de bladeren het meest aromatisch.

Kervel is een voortreffelijk bij de bereiding van vis, bij pasta (pesto), omelet, aardappelsalade, etc…
De smaak heeft iets weg van anijs, en ook wel van peterselie.
Je mag kervel echter niet te lang meekoken of -stomen, want zo verliest het zijn aroma.

Bewaren :

Vers is het kwetsbaar om te bewaren.
Bij voorkeur hou je het op een donkere, koele en droge plek, zeker niet langer dan twee dagen.