Kip met Stroganoffsaus.

Stroganoffsaus is een recept voor een pittige saus uit de Russische keuken. Deze saus wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees.
Maar er zijn ook al heel wat recepten op het internet te vinden met kip.
Waarbij de stroganoffsaus veel milder van smaak is.Dit recept is zo’n kip gerecht met een veel mildere saus variant.
De saus is veel eenvoudiger te bereiden maar is toch erg lekker.Zeker als er jonge kinderen aan tafel eten is dit recept beter dan met bijvoorbeeld biefstuk.
 stroganoffsaus
Ingrediënten :

30 gram boter.
2 eetlepels olie.
1 ui, in dunne ringen gesneden.
2 theelepels knoflook.
4 grote kippendijen.
200 gram Champignons, in schijfjes.
1 theelepel milde paprikapoeder.
125 gram zure room.
1 klein blikje tomatenpuree.
1 eetlepel peterselie.

Aantal personen : 3 tot 4.

 


Bereidingstijd : 35 minuten.

Overige benodigdheden :

Snijplankje voor de ui en champignons.
1 grote hapjespan of braadpan.
1 pan voor rijst of pasta.

stroganoffsaus
Bereiding :

Snijd de kip in stukken.
Verhit de boter en olie in de braad- of hapjespan.
De ui op middelmatig vuur in 3 minuten glazig fruiten.
Als laatste even de knoflookpoeder er door heen roerbakken.

 stroganoffsaus
De kip er aan toevoegen en bakken tot ze gaar is.
Voortdurend omroeren.
 stroganoffsaus
De Champignons er aan toevoegen en de paprikapoeder er bij doen.
En meebakken tot de champignons ook gaar is.
 
De zure room in een maatbeker met de tomatenpuree en wat peper mengen.
Roer dit door de kip/champignon.
Laat de saus warm worden.
Bestrooi het met wat peterselie.Serveer het met gekookte rijst of pasta.
 

Vernoemd naar een Russische familie ?

Het recept komt waarschijnlijk ergens uit de 19e eeuw.
Het wordt vermeld in een kookboek van Jelena Ivanovna Molochovets uit 1861 genaamd Vlees à la Stroganoff.
Hierin lijkt de bereidingswijze van de saus op het tegenwoordige recept.
In 1890 werd in Sint-Petersburg een kookwedstijd gehouden waarbij de winnaar stroganoffsaus had gemaakt.

Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov.