Knoflook.

 

Knoflook – Allium sativum

Knoflook is een plant uit de lookfamilie.
Hier behoren ook andere soorten bij zoals de ui, prei en bieslook.

knoflook

Herkomst en eigenschap.

Het is net als de ui en bieslook een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien.
De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon.

Culinaire toepassingen :

Het wordt zowel vers (fijn gesneden of geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
Het is een kruid met een doordringende smaak en geur, dat onder andere in Frankrijk, in de mediterrane en Midden-Europese landen bijzonder veel gebruikt wordt.

Er kan azijn van worden gemaakt door de uitgeperste knoflook in gekookte, koude azijn te doen.
Dit moet twee weken blijven staan, waarna de azijn gezeefd dient te worden.

Medicinale Toepassingen :

Er worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven.
Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing.
Voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.

Onderzoeken geven duidelijke aanwijzingen dat knoflook de afzetting van plaque op de vaatwanden voorkomt.
Maar ook dat het de bloedstolling vermindert.
Het is daarom verstandig het niet in grote hoeveelheden in te nemen met geneesmiddelen die bloedstolling verminderen.
Of in de week voor een operatie of een bevalling.

knoflook
Waarschuwing :

Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten.