Koriander.

 

Koriander – Coriandrum sativum

Koriander is een kleine, eenjarige plant die in het Middellandse-Zeegebied in het wild groeit.
U kunt de blaadjes en de zaadjes eten.
De plant wordt in de meeste delen van de wereld tegenwoordig verbouwd.
Het zaad wordt gebruikt in groentegerechten, bij het inmaken en in curry’s.

 

koriander

Herkomst en eigenschap.

De plant gedijd goed op elke goed gedraineerde bodem, zolang het maar zonnig is.
De plant wordt 70 cm hoog en heeft fijne roze en witte bloemetjes.
Planten hebben in warme klimaten veel grotere vruchten dan de planten in gematigdere streken.

Culinaire toepassingen :

In het Midden-Oosten en in Aziƫ, vooral in China, worden de blaadjes in hartige gerechten gebruikt.
De zaadjes gebruikt men bij het inmaken.
In Thailand gebruikt men de wortels in combinatie met knoflook.
De zaadjes kunnen in hun geheel genbruikt worden bij het bereiden van vis en het bakken van brood en gebak.
Gemalen kan het gebruikt worden in worstjes, curry’s en geroosterd vlees.
In India roostert men de zaadjes licht voor ze gemalen worden.
De zaadjes zijn enigszins zoet en hebben een citrusachtige smaak.

 

Medicinale Toepassingen :

Korianderblad wordt gebruikt bij spijsverteringsproblemen.
De zaadjes kunnen de pijnlijke krampen van sommige laxeermiddelen verminderen.
Zalf wordt extern gebruikt bij aambeien en pijnlijke gewrichten.
Het stimuleert de eetlust en ontspant ingewanden.

 

koriander

Cosmetische toepassingen :

U kunt een goede aftershave maken door zaad te laten trekken in alcohol en oranjebloesemwater toe te voegen.
De zaadjes die aan het einde van de zomer zijn geoogst en gedroogd zijn, geven ze een sterke geur af.
Hoe langer u de zaadjes bewaart, hoe beter de geur.

koriander