Kurkuma.

 

Kurkuma – Curcuma longa

Kurkuma (geelwortel) is familie van de Gember en wordt ook als wortel verkregen.
De wortels hebben een helder oranje kleur en worden op dezelfde manier geoogst en verwerkt als gember.
Het is eveneens als wortel en gemalen verkrijgbaar.
De wortel wordt eerst gekookt en gedroogd en vervolgens gemalen.
Het resultaat is een helder geel poeder.
Dit wordt gebruikt in curry’s, mosterd, boter, kaas, drankjes en chutneys.

 

kurkuma

Herkomst en eigenschap.

De plant wordt ongeveer 50 centimeter groot en heeft grote, brede bladeren en gele bloemen.
De plant is inheems in India, maar wordt ook in China, op Java, en in Peru verbouwd.
In India wordt jaarlijks 12.000 ton geproduceerd.
Het meeste daarvan is voor de export.

Culinaire toepassingen :

Het is een hoofdbestanddeel in kerriepoeder.
De kleur is sterk, maar de smaak daarentegen is weinig herkenbaar.
Het kan omschreven worden als een lichte, enigszins bittere kerrie smaak.
De geur is wel weer sterk.
U kunt het prima aan rijst toevoegen voor de kleur.
De naam is afkomstig van het Arabische kurkum, dat “saffraan” betekend.
Er is echter een groot verschil, want saffraan is veel duurder en heeft een andere smaak.
U vind kurkuma in worcestersaus en piccalilly.

Medicinale Toepassingen :

U kunt het innemen bij huidproblemen en als de maag van streek is.
Hij zou de bloedcirculatie verbeteren en de menstruatie verlichten.
Ook wordt het in India gebruikt voor leverkwalen, gezwellen in de baarmoeder en geelzucht.
Het bevordert de spijsvertering en de ademhaling.
Bovendien heeft het een ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen.

 

kurkuma
Bewaren :
Meestal wordt het in poedervorm verkocht. De wortel is namelijk zelf moeilijk te vermalen.
Koop het in kleine hoeveelheden, omdat het snel de smaak (niet zijn kleur) verliest.