Laos

Laos – Alpinia galanga

Laos komt uit China, waar het liang-tiang genoemd wordt. (Kentjoer)
De variëteit die bij ons verkrijgbaar is, verschilt hier enigszins van.
De plant is veel groter en de wortels kunnen wel 1 meter lang worden.

De Laos die wij veelal in onze keuken hebben wordt vaak in Indonesië of Maleisië verbouwd.
Daar wordt hij namelijk ook gebruikt om een gemberachtige smaak aan curry’s en vleesgerechten te geven.
De Indonesische naam is dan ook Laos. De Thaise naam is Kha.

Culinaire toepassingen :

In poedervorm kunt u laos toevoegen aan curry’s en stoofpotten.
Omdat de smaak er van subtieler is dan Kentjoer is het veel beter geschikt voor de mildere curry’s
Ook geschikt om worstjes op smaak te brengen.
En de olie van deze wortel wordt gebruikt als smaakstof in frisdranken, likeuren en bitters.
In poedervorm kunt u het prima gebruiken in elk recept waar normaal gember wordt aangegeven.

Medicinale Toepassingen :

Laos is digestief en wordt gebruikt als middel tegen diarree, bij maagkrampen en bij incontinentie.
In Azië wordt hij gebruikt om ademhalingsproblemen en verstopping te verhelpen.
Een mengsel van geraspte wortel en limoensap beschouwt men in Zuidoost-Azië als een opkikker.