Laurier.

 

Laurier – Prunus laurocerasus

Laurier is een wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt.
De plant wordt in de keuken als kruid toegepast.
Het wordt gebruikt in stoofpotten en soepen.
Waarbij de laurier langere tijd moet meestoven om de smaak tot zijn recht te laten komen.

laurier

Herkomst en eigenschap.

De plant is afkomstig uit vooral het oostelijk Middellandse Zeegebied.
Je komt het tegen in landen als Turkije, Georgiƫ en Griekenland.
In Nederland wordt het gekweekt als kuipplant omdat de plant niet volledig winterhard is.
Toch zal de plant een matige Nederlandse winter wel overleven.
Zeker in de kuststreken en als er genoeg beschutting is.
De laurierkers is een snelle groeier die u minstens tweemaal per jaar moet snoeien.
De beste snoeimaanden voor hagen zijn april en september.

Culinaire toepassingen :

laurierU kunt het gebruiken in sauzen, zuurkool, rodekool, stamppot, groentesoepen en marinades.
Bovendien wordt het gebruikt bij ingelegde augurken, komkommer en rode bieten.
Laurierbladeren bezitten een aroma dat bij heel veel spijzen past.
Zelden wordt een gerecht door laurierbladeren bedorven.
Het is een gezond, aromatisch-bitter kruid, dat de vertering helpt.
De bladeren kunnen rustig worden meegekookt en voor het opdienen worden verwijderd.

Medicinale Toepassingen :

Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis.
Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.
Bewijs voor deze claims is echter nooit geleverd in klinisch onderzoek.