Maanzaad.

Maanzaad – Papaver somniferum

Maanzaad is afkomstig van de kleine blauwzwarte zaadjes van de blauwe papaver.
Ze worden in veel landen gekweekt voor culinaire en medicinale doeleinden.
Er wordt codeïne en morfine van gemaakt.

maanzaad

Herkomst en eigenschap.

Blauwe papaver groeit in het wild in het Midden-Oosten.
Ze werden vanwege hun pijnstillende kwaliteit gebruikt in het oude Griekenland, Egypte, Italië, India en het Midden-Oosten.
Opium wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de onrijpe zaadbol.
De zaadjes zelf bevatten geen spoortje van de drug.

Culinaire toepassingen :

De zaadjes worden gebruikt in zoete gerechten, taarten, puddingen en strudels.
In de meeste Europese landen worden de zaadjes over brood gestrooid.
Hierdoor krijgt het een wat licht nootachtige smaak.
Er bestaat een Joodse lekkernij, hamantaschen, die een vulling van alleen het zaad heeft.
Koekjes van honing en het zaad werden in het oude Griekenland aan atleten gegeven voor extra energie.

Medicinale Toepassingen :

Het wordt gebruikt bij de behandeling van blaasontsteking.
Trek er thee van en voeg er honing aan toe.

 

maanzaad

Recept : Pasta met maanzaad

Ingrediënten :

200 gram past.
10 gram ongezouten boter.
2 theelepels maanzaad.
zout en zwarte peper.

Bereiding :

Kook de pasta en voeg boter, het zaad en zout en peper naar smaak toe.
Meng goed. Het is lekker als bijgerecht bij een voedzaam gerecht als goulash.