Magnetron.

De Magnetron is bijna onmisbaar in een moderne keuken.

De Magnetron is een apparaat die met energiegolven het eten gaar maken.
De energiegolven worden opgenomen door de voedsel moleculen.
Die moleculen gaan hierdoor snel bewegen, waardoor wrijving ontstaat.
Door die wrijving veroorzaakt weer warmte waardoor het voedsel gaar wordt.
magnetron

Het gaat allemaal veel sneller.

Koken in een magnetron gaat veel sneller dan op de meer traditionelere manieren.
Men kan het apparaat het beste gebruiken voor voedsel dat gewoonlijk gekookt, gestoomd of gepocheerd wordt.
Het werkt goed bij groenten, vruchten en vis.
Ook is het apparaat ideaal voor het snel ontdooien van ingevroren voedsel, of het opwarmen van bepaalde gerechten.

Wel of niet gezond ?

Voor het bereiden van voedsel is het apparaat volgens sommigen niet in alle opzichten geschikt.
Er wordt onder meer gewaarschuwd tegen de straling en tegen het verwarmingsproces dat de voedingsstoffen uit het eten zou verwijderen.
Maar wetenschappelijk onderzoek heeft echter geen enkel negatief effect op het bereide voedsel kunnen aantonen.
Volgens een publicatie van Harvard Medical School is het bereiden van groenten met de magnetron voor de voedingswaarde zelfs beter dan gewoon koken, omdat de voedingsstoffen beter behouden blijven.

Niet alle voedsel wordt even smakelijk als bij de gebruikelijke bereidingswijze.
Doordat de warmte gelijkmatig in de buitenste 2 cm van het gerecht ontstaat, is er geen ‘korstvorming’ of krokant laagje.

Enkele voordelen.

  • Appelmoes, rabarbermoes en andere gestoofde vruchten kunnen eenvoudig in de magnetron worden bereid zonder dat daar continu iemand bij moet blijven en moet roeren.
  • Een witte saus van melk, boter en bloem kan in de magnetron worden bereid zonder klonteren en aanbranden.
  • Veel groenten behouden hun smaak en kunnen zonder zout worden bereid.
  • Sperziebonen kunnen zeer goed en precies worden gekookt in zo’n oven, juist doordat de toegevoegde energie nauwkeurig kan worden gedoseerd.
  • Een aantal gerechten is relatief snel te bereiden, bijvoorbeeld aardappels in 8-10 minuten en zalm in in enkele minuten.