Mierikswortel.

 

Mierikswortel – Amoricia rusticana

Mierikswortel stamt uit Oost-Europa. Het is een plant waarvan de wortel op meerdere manieren gebruikt kan worden.
Het is niet echt verstandig om de plant in eigen tuin te gaan verbouwen.
Hij verspreid zich razendsnel door uw tuin en is daarna moeilijk uit te roeien.

De wortel heeft een krachtige smaak.
De Mierikswortel wordt onder anderen gebruikt voor de bekende mierikswortelsaus.

 

mierikswortel
Culinaire toepassingen :

De verse wortel veroorzaakt tranende ogen en heeft een krachtige, sterke smaak.
Hij moet geraspt worden, maar pas op dat u geen sap in uw ogen krijgt.
De geraspte wortel mengt u met slagroom en azijn.

De saus past goed bij vis en (erg Engels) bij rosbief.
Ook is de saus erg lekker bij hardgekookte eieren en gerookte makreel.

U kunt de smaak iets milder maken door er geraspte appel aan toe te voegen.
De saus kan verwarmd worden, maar doe dit heel voorzichtig, omdat hitte de oliƫn die voor de scherpe smaak zorgen, kan doen vervliegen.

Medicinale Toepassingen :

Mierikswortel is een middel dat de urinevorming bevordert.
Het bevordert ook transpiratie, wat bij sommige ziekten met koorts van pas kan komen.
Ook is het verwerkt in zalfjes voor extern gebruik bij ontstoken wonden, artritis en pleuritis.
Het verwarmt de huid, wat zelfs tot irritaties kan leiden, dus wees er voorzichtig mee.
In kleine hoeveelheden ingenomen verlicht het jicht, artritis en infecties aan de urine- en luchtwegen.
Gebruik het niet als u last heeft van maagzweren of schildklier aandoeningen.