Mosterd.

 

Mosterd – B. Nigra, B. Juncea, B. Hirta

De Mosterdplant is wel een van de veelzijdigste plant voor in de keuken.
U hebt bijna geen andere kruiden meer nodig.
Brassica nigra is zwarte mosterd, die niet echt op grote schaal verbouwd wordt.
Deze is min of meer vervangen door de B. Juncea. Bruine mosterd.
Mosterd is lang de specerij geweest die veel mensen zich konden veroorloven.
Er zijn zelfs aardig wat spreekwoorden waarin mosterd voorkomt.
“Weten waar waar Abraham de m… vandaan haalt.”
En “M…. na de maaltijd.”

 

mosterd
De plant wordt wel over de hele wereld verbouwd.
Men is niet helemaal zeker waar het oorspronkelijk vandaan komt.
Waarschijnlijk rond het Middellandse-Zeegebied, waar het gewoon als onkruid groeit en als paardenvoer gebruikt wordt.

Culinaire toepassingen :

Het jonge blad kan als groente klaargemaakt worden.
De bloemen kunnen aan zomerse salades toegevoegd worden.
De zaadjes worden gemalen en gebruikt voor mosterd, die gegeten kan worden bij vele gerechte.
Koud vlees en kaas, in sauzen van warme gerechten en vinaigrette verwerkt kan worden.
Een klein beetje geeft al een pikante smaak aan een pastasaus of bij gegratineerde bloemkool.
Het is als poeder verkrijgbaar, en krijgt smaak als het vermengd wordt met koude vloeistoffen.
Bij vermenging met warme vloeistoffen verliest het van smaak.

Medicinale Toepassingen :

Mosterdwindsels werden vroeger gebruikt om reumatiek, spierpijn en winterhanden en – tenen te behandelen.
Bij verstuikingen kunt u doeken in mosterd dopen en om uw voeten winden.
het geeft ook verlichting bij hoofdpijn en verkoudheid.
met koud water is het effect optimaal.

Waarschuwing :

Mensen met een gevoelige huid moeten uitkijken met de windsels, ze kunnen namelijk blaren veroorzaken.
En in grote hoeveelheden kan het tot braken leiden.

 

mosterd

Eventueel recept : Soep.

Ingrediƫnten :

1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gr bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd
Scheutje room
200 gr spekreepjes
Peper en zout

Bereiding :

Snijd de kleine prei in ringen.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.

Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur.
Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren.
Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet droog aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.

Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon toe.
Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is.
Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.

Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.

Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes.